Ce este transmisia

Transmisia este un element esențial al oricărui vehicul, având rolul de a transmite puterea de la motor către roți. În acest articol, vom afla ce este transmisia. Vom explora în detaliu principalele piese de transmisie, funcționarea acestora, tipurile de transmisii și cum să întreții aceste componente pentru a prelungi durata de viață a vehiculului tău. Transmisia este unul dintre cele mai complexe și importante sisteme, responsabilă pentru schimbarea vitezelor și transferul eficient al puterii motorului către roți. Înțelegerea pieselor de transmisie este obligatorie pentru a putea diagnostica problemele și a menține vehiculul în stare bună de funcționare.

Ce este transmisia?

Transmisia este sistemul mecanic care transferă puterea de la motor la roțile vehiculului. Ea permite modificarea raportului de viteză și cuplu pentru a se adapta la diferite condiții de conducere. Transmisia poate fi manuală, automată sau CVT (transmisie variabilă continuu), fiecare având propriile avantaje și dezavantaje. Vom afla imediat mai jos, detaliat, ce și cum.

Rolul transmisiei in structura unui utilaj

Transmisia joacă un rol de primă importanță în arhitectura mecanică a unui utilaj. Acest rol poate fi explicat pornind de la următoarele funcții esențiale ale transmisiei:

Adaptarea vitezei și cuplului

Transmisia permite ajustarea vitezei de rotație și a cuplului motorului la cerințele specifice ale utilajului. De exemplu, un excavator are nevoie de o viteză mică de rotație a roților, dar cu un cuplu mare pentru a deplasa pământul. O mașină-unealtă are nevoie de o viteză mare de rotație a burghiului pentru a găuri metalul. Transmisia oferă flexibilitatea necesară pentru a adapta puterea motorului la o gamă largă de sarcini.

Schimbarea direcției

În cazul utilajelor mobile, transmisia permite schimbarea direcției de deplasare. De exemplu, un buldozer are nevoie să se deplaseze atât înainte, cât și înapoi, iar o macara are nevoie să rotească platforma pentru a ridica obiecte în diferite poziții. Transmisia oferă mecanismele necesare pentru a controla direcția de rotație a roților sau a altor elemente mobile ale utilajului.

Transmisia puterii la mai multe componente

Transmisia poate distribui puterea motorului la mai multe componente ale utilajului simultan. De exemplu, un tractor poate utiliza puterea motorului pentru a propulsa vehiculul, a acționa utilajele agricole atașate și a genera electricitate. Transmisia permite o distribuire eficientă a puterii, optimizând performanța utilajului.

Protejarea motorului

Transmisia poate include mecanisme de protecție a motorului, cum ar fi un ambreiaj sau un limitator de cuplu. Aceste componente previn supraîncărcarea motorului și uzura excesivă a componentelor în caz de solicitări excesive.

Eficiență energetică

Transmisia modernă este concepută pentru a fi cât mai eficientă din punct de vedere energetic, reducând pierderile de putere și optimizând consumul de combustibil.

Ce este transmisia

Principalele componente ale transmisiei

Există mai multe componente, fiecare cu importanța sa, care alcătuiesc sistemul de transmisie. În continuare, vom analiza în detaliu fiecare dintre aceste piese.

Ambreiajul

Ambreiajul este responsabil pentru deconectarea temporară a motorului de la transmisie pentru a permite schimbarea vitezelor. Acesta constă dintr-un disc de ambreiaj, volantă și placa de presiune. Când pedala de ambreiaj este apăsată, discul de ambreiaj este eliberat de volantă, permițând schimbarea treptelor de viteză.

Cutia de viteze

Cutia de viteze este componenta care conține angrenajele necesare pentru a modifica raportul de viteză între motor și roți. Există două tipuri principale de cutii de viteze: manuale și automate. Am detaliat pe larg locul și rolul cutiilor de viteze în spațiul dedicat acestei componente mecanice.

Cutia de viteze manuală

O cutie de viteze manuală necesită intervenția șoferului pentru schimbarea treptelor de viteză, utilizând un schimbător de viteze și ambreiaj. Acest tip de cutie este apreciat pentru controlul și simplitatea sa.

Cutia de viteze automată

O cutie de viteze automată schimbă treptele de viteză automat, fără intervenția operatorului. Este mai convenabilă pentru condusul pe teren plat și reduce oboseala operatorului în condiții de trafic aglomerat.

Arborele de transmisie

Arborele de transmisie transferă puterea de la cutia de viteze la diferențialul vehiculului. Acesta este specific vehiculelor cu tracțiune pe spate și celor cu tracțiune integrală. Arborele de transmisie trebuie să fie bine echilibrat pentru a preveni vibrațiile și uzura prematură a componentelor.

Diferențialul

Diferențialul permite roților să se rotească la viteze diferite atunci când vehiculul ia o curbă, asigurând astfel o tracțiune optimă și reducând uzura anvelopelor. Diferențialul este amplasat între cele două roți motrice și este conectat la arborele de transmisie.

Cutia de transfer

Cutia de transfer este specifică vehiculelor cu tracțiune integrală, permițând distribuirea puterii către ambele axe ale vehiculului. Aceasta include, de obicei, angrenaje adiționale și poate oferi posibilitatea selectării între tracțiune pe două sau patru roți.

Tipuri de transmisii

Există mai multe tipuri de transmisii, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. Cele mai comune sunt transmisia manuală, automată și CVT. Iată câteva detalii despre fiecare.

Transmisia manuală

Transmisia manuală necesită ca operatorul să schimbe treptele de viteză manual folosind un schimbător de viteze și pedala de ambreiaj. Este cunoscută pentru eficiența sa, costurile reduse de întreținere și controlul superior oferit șoferului. Ca orice parte, componentă sau piesă, transmisia manuală prezintă o serie de avantaje și dezavantaje.

Avantaje:

 • Costuri mai mici de achiziție și întreținere
 • Control mai bun asupra vehiculului
 • Eficiență mai mare în consumul de combustibil

Dezavantaje:

 • Necesită mai multă atenție și efort din partea șoferului
 • Nu este la fel de convenabilă în traficul aglomerat.

Transmisia automată

Transmisia automată schimbă treptele de viteză automat, fără intervenția umană. Este mai comodă pentru condusul pe teren plat și reduce oboseala operatorului în condiții de trafic aglomerat. La fel ca la transmisia manuală, și transmisia automată prezintă unele avantaje certe, precum și câteva neajunsuri. Pentru că, stimate antreprenor, nimic nu e perfect. Așadar:

Avantaje:

 • Confort și ușurință în utilizare
 • Efort redus pentru operator
 • Performanțe mai bune în condiții de trafic intens

Dezavantaje:

 • Costuri mai mari de achiziție și întreținere.
 • Consum mai mare de combustibil comparativ cu transmisia manuală

Transmisia CVT (Continuously Variable Transmission)

Transmisia CVT utilizează un sistem de fulii și curele pentru a oferi un număr infinit de raporturi de transmisie. Aceasta permite motorului să funcționeze la eficiența maximă pentru o gamă mai largă de viteze.

Avantaje:

 • Schimbări de viteză mai line
 • Eficiență mai mare în consumul de combustibil
 • Performanțe mai bune în anumite condiții de condus.

Dezavantaje:

 • Senzație de condus diferită, care poate fi neplăcută pentru unii operatori
 • Costuri mai mari de reparație și întreținere

Cum funcționează sistemul de transmisie?

Pentru a răspunde la întrebare, te invităm să efectuăm o călătorie prin interiorul utilajului tău. Imaginează-ți motorul mașinii tale ca o inimă puternică, plină de energie. Această energie, sub formă de cuplu motor, are nevoie de un sistem ingenios pentru a ajunge la roți și a pune mașina în mișcare. Aici intră în joc sistemul de transmisie, un ansamblu complex de componente care lucrează împreună ca o orchestră bine pusă la punct.

Călătoria începe de la ambreiaj

Această piesă acționează ca un disc de cuplaj, permițând motorului să se decupleze de la transmisie atunci când schimbi vitezele. Ambreiajul este controlat de piciorul stâng, prin intermediul pedalei de ambreiaj. Când apeși pedala, motorul se decuplează, permițând schimbarea vitezelor lină și fără smucituri.

Odată ce ai selectat viteza dorită, cutia de viteze preia controlul. Aici se află o serie de angrenaje interconectate, care pot modifica raportul de viteză. Gândește-te la ele ca la niște roți dințate de diferite mărimi. O roată dințată mai mare va face ca roțile să se rotească mai lent, dar cu mai multă forță, perfectă pentru urcarea pantelor sau pornirea de pe loc. O roată dințată mai mică va face ca roțile să se rotească mai rapid, dar cu mai puțină forță, ideală pentru viteze mari pe autostradă.

Continuăm cu schimbătorul de viteze

Aflat pe consola centrală, este dirijorul orchestrei. Prin mutarea schimbătorului de viteze, selectezi angrenajul dorit din cutia de viteze, modificând raportul de viteză și adaptând viteza mașinii la nevoile tale.

Cuplul motor, acum transformat de cutia de viteze, ajunge la transmisia cardanică. Această componentă face legătura între cutia de viteze și diferențial. Ea asigură transmiterea eficientă a puterii chiar și când roțile spate nu sunt perfect aliniate cu roțile din față.

Diferențialul permite roților să se rotească cu viteze diferite, o necesitate atunci când este necesar să efectuezi viraje. Fără diferențial, roțile din interiorul virajului ar fi nevoite să parcurgă o distanță mai mică decât cele din exterior. Astfel există riscul de uzură excesivă și dificultăți de manevrare.

Arborii planetari preiau cuplul motor de la diferențial și îl transmit direct la roți. Aceștia sunt ca niște axe lungi care se rotesc, transferând puterea către butuci și, în cele din urmă, către anvelope.

Transmisia finală, prezentă la unele vehicule, este un set suplimentar de angrenaje care măresc și mai mult cuplul motor. Ea oferă o forță suplimentară roților.

Fără să exagerăm foarte mult, putem spune că sistemul de transmisie este o capodoperă a ingineriei. Și asta deorece transformă energia motorului într-o mișcare controlată și eficientă a roților. De la ambreiaj la diferențial și arbori planetari, fiecare componentă are un rol ce nu poate fi ignorat în a pune utilajul tău în mișcare.

Când ai nevoie de piese noi, apelezi la noi

Cu sprijinul acestui ghid, credem că acum știi ce este transmisia și cu ce ”se mănâncă” un sistem de transmisie. Dar și care sunt principalele piese transmisie care îl compun. Iar, în afară de toate aceste informații, reține informația cea mai importantă. Le găsești pe toate în magazinul nostru online. În cea mai bună formă, rezistente și fiabile, la un preț cum nici nu ai visat. Astfel vei putea alege modalitățile cele mai bune de întreținere a utilajelor tale, astfel încât să te bucuri vreme îndelungată de fructele exploatării lor. Dacă ai nevoie de mai multe informații, adaptate nevoilor specifice utilajelor tale, nu ezita să ne contactezi!