Planetarele sunt componente pe care le întâlnești la absolut toate utilajele care înaintează pe roți. Fie ele industriale, fie de construcții sau agricole, nu le poți mișca acolo unde vrei dacă nu au planetarele în regulă. În zorii producției de echipamente, planetarele se foloseau doar la mașinile cu tracțiune față, acum aceste piese funcționează în ambele fețe ale tracțiunii. De când suspensia independentă este ceva firesc la toate utilajele, indiferent de felul tracțiunii, planetarele sunt acum peste tot întâlnite. Iar, acum că am făcut cunoștință, hai să vedem ce este, ce face, cum se înlocuiește, o planetară. Pe scurt, te invităm sa vorbim despre planetare.
Ce sunt, mai exact, planetarele?
Sunt piese fără de care nu poate funcționa sistemul de transmisie. Un sistem de transmisie nefuncțional înseamnă un utilaj care îți face doar umbră. Planetarele sunt cele care conduc energia cinetică a motorului la roată. Planetarele auto sunt, mai exact, axuri cardanice cu două articulații la capete, numite capete de planetară (extern și intern). Axul central este o bucată solidă din oțel cuplată la cele două capete care au o mișcare de câteva grade pentru a permite mișcarea roților la denivelări, dar și mișcarea când rotești volanul. Planetarele sunt formate din mai multe elemente:
- axa principală– este piesa care leagă planetara de transmisie;
- pinioanele satelit– sunt elementele care se mișcă în jurul axei și transferă puterea de la motor la coroană;
- coroana– este componenta care se conectează la diferitele angrenaje de pe roți;
- carcasele planetare– acestea protejează interiorul planetarei și asigură funcționarea corectă a componentelor interne.
Principiul de funcționare al planetarei este destul de simplu. Această piesă utilizează angrenajele și raporturile de transmisie pentru a permite vehiculului să se deplaseze la diferite viteze și să ofere cuplu motorului. De exemplu, atunci când accelerezi, pinioanele satelit se mișcă în jurul axei principale, iar coroana se rotește, ceea ce permite vehiculului să se deplaseze mai rapid. În timp ce vehiculul se deplasează, planetara poate modifica raportul de transmisie, ceea ce permite vehiculului să se deplaseze mai rapid sau mai încet, în funcție de necesități.
Care este rolul principal al planetarelor?
Rolul planetarelor este complet și complex. Sunt componente indispensabile, drept pentru care trebuie tratate ca atare, din momentul când le achiziționezi, până la montaj și întreținere. Vom rezuma, totuși pentru tine, care este rolul planetarelor. Puțină mecanică nu strică nimănui, nu-i așa?
În primul rând planetarele sunt responsabile pentru transferul puterii de la motor la roțile vehiculului, permițând mișcarea acestora și schimbarea direcției de mers. De aceea, dacă acestea nu funcționează într-un mod corespunzător, utilajele ar fi imposibil de condus și manevrat.
În al doilea rând, planetara asigură o rotire optimă a roților la viteze diferite, în funcție de condițiile prezente în trafic (viraje, drumuri cu denivelări, suprafețe alunecoase), asigurând o tracțiune foarte bună, dar și o manevrabilitate superioară la frânare.
Apoi, componentele planetarei funcționează ca un sistem dinamic unitar, pentru a absorbi șocurile și a reduce vibrațiile resimțite de operator. Datorită acestei componente, confortul resimțit în timpul deplasării este unul ridicat.
Finalmente, prin funcționarea corectă a planetarelor și întreținerea periodică a acestora, se asigură o siguranță sporită în trafic și în șantiere sau pe câmp, prevenindu-se accidentele cauzate de problemele sistemului de transmisie sau de pierderea tracțiunii.
Cum verifici starea unei planetare uzate?
Pentru a identifica semnele de uzură și defecte ale componentelor planetarei, trebuie să fii atent la zgomote neobișnuite, posibile vibrații sau scăderea performanței vehiculului. Aceste semne trebuie investigate cât mai repede posibil, pentru a evita deteriorarea ulterioară a componentelor. Cel mai important lucru este să efectuezi periodic verificări ale funcționării planetarelor. Cum bine ți s-a spus încă din școala generală, oricât de bine ai sta cu teoria, vine practica și te omoară Așadar, hai să vedem ce poate include verificarea planetarelor:
Prima ar fi inspectarea vizuală a componentelor ei. O planetară defectă sare de obicei în ochi. Apoi, verifici jocul axial/radial (îți detaliem un pic mai jos). Dacă totul e în regulă, fă un checking și la calitatea uleiului de transmisie. Să nu fie contaminat, să nu fie insuficient, să nu scape pe undeva. Și, în sfârșit, testează funcționarea planetarelor în timpul deplasării.
Și dacă ne-am încins sa vorbim despre planetare
… este foarte importantă verificarea exteriorului acestora, pentru a depista posibile crăpături, deformări sau scurgeri de fluid. Verificarea jocului axial și radial poate fi realizată prin măsurarea mișcării planetarei pe ambele planuri de direcție, pentru a evalua nivelul de uzură și a determina dacă este necesară înlocuirea/repararea componentelor.
Pentru a detecta posibilele impurități (ex: particulele metalice) sau uzura excesivă a componentelor, se poate colecta și examina uleiul de transmisie. Testarea funcționării vehiculului poate fi, de asemenea, utilă, pentru a se observa comportamentul acestuia în timpul condusului. Zgomotele nefirești sau vibrațiile pot semnala probleme ale planetarei, sau ale altor componente din structura sistemului de transmisie.
Întreținerea periodică și verificările regulate sunt obligatorii pentru funcționarea optimă a unui vehicul. Neglijarea acestei componente a sistemului de transmisie poate duce la uzură prematură și, prin urmare, la costuri de întreținere mult mai mari. De asemenea, o astfel de problemă poate genera și un risc ridicat pentru siguranța operatorilor De aceea, este recomandat ca planetarele să fie verificate în mod regulat.
Cum poți preveni deteriorarea planetarelor și componentelor lor?
Pentru a preveni deteriorarea componentelor planetare, este important să adopți anumite rutine de întreținere a vehiculului. Așa cum ai obiceiuri culinare este la fel de bine să-ți dezvolți câteva obiceiuri legate de utilajul pe care, amintește-ți, ai dat atâția bani. Iată care ar fi, credem noi, acestea:
Conducerea și exploatarea corectă a echipamentului. Conducerea agresivă poate provoca uzură rapidă a componentelor planetarei. Cel mai bine este să eviți accelerările bruște, frânările puternice și virajele la viteze mari, care pot suprasolicita planetara și pot cauza daune. De asemenea, este important să fii atent la suprafețele denivelate sau la gropi, evitându-le pe cât de mult posibil.
Lubrifierea adecvată. Componentele planetarelor trebuie să fie bine lubrifiate pentru a funcționa corect și pentru a preveni uzura prematură. Este important să verifici nivelul de ulei și să îl înlocuiești conform recomandărilor producătorului. De asemenea, trebuie să fii atent la calitatea uleiului, alegând să folosești doar produse de înaltă calitate.
Inspectarea periodică a componentelor. Nu strică să-ți reamintim. Verificarea regulată a stării pieselor planetarei, precum articulațiile, rulmenții și angrenajele, poate ajuta la identificarea și prevenirea problemelor, înainte de a provoca daune majore. Este important să te asiguri că toate componentele sunt în stare bună de funcționare, iar în caz contrar, înlocuiește-le la un service auto autorizat.
Întreținerea corespunzătoare a anvelopelor și sistemului de suspensie. O bună întreținere a setului de anvelope și a sistemului de suspensie ar putea reduce uzura planetarei. Acest lucru include menținerea unei presiuni adecvate în anvelope, echilibrarea roților, verificarea a amortizoarelor, precum și a altor componente ale sistemului de suspensie.
Cum găsești o planetară compatibilă cu utilajul tău?
Să știi că sunt câțiva pași simpli de făcut, nu este o mare filozofie. Urmează-i și lucrurile vor deveni foarte simple.
Mai întâi identifică modelul și specificațiile transmisiei/utilajului tău. Caută numărul de serie al transmisiei sau al utilajului și notează specificațiile importante, cum ar fi capacitatea de sarcină, rapoartele de transmisie, dimensiunile și alte caracteristici relevante.
În același timp, consultă cu atenție documentația și manualul utilajului. În manualul utilajului sau pe site-ul producătorului, caută informații despre planetara potrivită pentru modelul și specificațiile utilajului tău.
Atent la tot și la toate, verifică piesele de schimb compatibile. Începe cu catalogul pieselor de schimb al producătorului pentru a găsi planetare compatibile cu modelul tău de transmisie/utilaj.
Consultă un furnizor despre care știi că nu inde lucruri de mântuială. Poți începe cu magazinul nostru online. Și te poți opri aici, căci nu este nevoie să mergi mai departe.
Consultă specialiști sau tehnicieni în cazul în care întâmpini dificultăți în găsirea unei planete compatibile. Noi nu-ți oferim doar planetarele compatibile, ci și experiența ridicată a specialiștilor noștri. Ei îți asigură suport on the spot pentru a identifica și selecta corect piesa potrivită.
Sperăm că recomandările noastre de mai sus ți-au fost de folos. Și cum nouă ne-a făcut plăcere sa vorbim despre planetare, sperăm că a fost plăcut și pentru tine să afli lucruri noi. Te așteptăm oricând în magazinul nostru online. Aici te așteaptă o mulțime de surprize, din care îți dezvăluim doar câteva: planetara John Deere, planetara New Holland, planetara Massey Ferguson sau planetara Carraro. Sperăm că ți-am deschis apetitul pentru produse de cea mai bună calitate. Suntem convinși că apetitul pentru performanță îl ai activ deja. Succes!