Ce sunt capetele de bara

În domeniul mecanicii auto, există unele componente, care adesea par a avea o importanță secundară. Însă ele joacă un rol chiar important în funcționarea corectă a unui utilaj. Una dintre aceste piese, cunoscută sub numele de „cap de bară”, reprezintă un reper de netrecut cu vederea în cadrul sistemului de direcție al vehiculului. Din rândurile care urmează, vei putea afla ce sunt capetele de bara și de ce sunt indispensabile sistemului de direcție pe care îl deservește. Dar și care sunt semnele de uzură, importanța mentenanței regulate și potențialele consecințe ale neglijării acestui aspect. 

Acest element, aparent modest, are un impact semnificativ asupra manevrabilității și stabilității. Capul de bară contribuie la menținerea direcției corecte în timpul deplasării și a controlului în timpul virajelor. Această mică parte a unui sistem mult mai complicat, poate face diferența între o operare sigură și una nesigură. Iar întreținerea ei corespunzătoare poate preveni nu doar uzura prematură a anvelopelor, ci și alte probleme de manevrabilitate.

Prin înțelegerea rolului pe care capul de bară îl joacă în siguranța și performanța utilajului pe care îl deții, vei dobândi o perspectivă mai bună asupra complexității și interconectării componentelor din spatele calității funcționării sale.

De la general la particular. Ce este sistemul de direcție?

Pentru a releva rolul capetelor de bară în mecanica unui vehicul, este necesar, mai întâi, să înțelegem cum funcționează sistemul operațional din care face parte. Mai precis – sistemul de direcție.

Acesta este subunitatea funcțională a utilajului care oferă calitate în timpul exploatării, pentru că oferă conducătorului un control sigur asupra direcției de deplasare. Prin intermediul lui, conducătorul auto poate influența cursul vehiculului în mod precis. Astfel el poate să opereze în siguranță și să efectueze manevre neriscante în trafic, pe șantier sau în interiorul unităților de producție. 

Sistemul de direcție lucrează în simultan și interconectat cu alte componente ale echipamentului, contribuind la stabilitatea și manevrabilitatea lui. Cu ajutorul unor mecanisme și tehnologii complexe, acest sistem facilitează o legătură fluidă între operator și utilaj, traducând mișcările volanului în schimbări ale unghiului roților, pentru a ghida vehiculul în direcția dorită.

Ne apropiem… componentele sistemului de direcție

Cum am văzut, sistemul de direcție este un ansamblu complex de elemente care permit operatorului să controleze direcția vehiculului. Sau, într-un limbaj mai relaxat, să-l stăpânească. Iată principalele componente ale unui sistem de direcție auto:

 • volanul – este elementul cu care operatorul interacționează direct, pentru a controla direcția utilajului, și care transmite mișcările sale spre restul sistemului.
 • axul volanului – piesa metalică, strâns fixată pe caroserie, care face trecerea dinspre volan spre compartimentul motor, și care permite o mișcare comodă și exactă.
 • coloana de direcție – aceasta, prin intermediul unor cruci cardanice, leagă axul volanului de caseta de direcție.
 • caseta de direcție –transformă mișcările imprimate volanului, de către conducător, în mișcări de translație, prin intermediul unei roți dințate, fixate pe o cremalieră.
 • bieletele de direcție – tije montate în capetele exterioare ale casetei de direcție, care se reglează prin înfiletare și conectează caseta de direcție cu capul de bară.
 • capetele de bară –fac legătura dintre bieletele de direcție și fuzetă (osia pe care se sprijină butucul roții). 
 • roțile – ultima componentă a sistemului de direcție. Ele fac legătura dintre vehicul și sol, asigură deplasarea confortabilă a acestuia.

Capul de bară, în sfârșit. Cum este construit și ce funcție îndeplinește

În continuare, să vedem ce sunt capetele de bara. Cum spus încă de la început, capetele de  bară  participă activ și indispensabil în joncționarea mecanică dintre sistemul de direcție și roți. Ele asigură controlul direcției și stabilitatea în timpul deplasării.

Construcția capetelor de bară este relativ simplă. Forma lor este asemănătoare structurii șoldului uman și funcționează asemănător, cu ajutorul unei bile acoperite cu un burduf de cauciuc și al unui soclu plin de rulmenți. Capetele de bară sunt alcătuite ca un pivot și sunt formate din două părți:

 • un suport metalic, în care se înfiletează bieleta de direcție; 
 • o piesă metalică, lubrifiată, cu bilă și rulmenți, pentru scăderea coeficientului de frecare, acoperită de un element din cauciuc.

Capetele de bară au menirea de a prelua șocurile, dar și de a asigura mobilitatea roților utilajului spre stânga sau spre dreapta, indiferent de poziția în care se află. 

Astfel stând lucrurile, orice șoc (cum ar fi trecerea peste o groapă din asfalt, rularea pe macadam sau pe un drum negru, un prag limitator de viteză sau rulajul pe piatră cubică) se transmite direct în capul de bară. Ceea ce îl face sa fie una dintre cele mai schimbate piese care aparțin sistemului de direcție.

Un alt aspect important al funcționării capetelor de bară este legat de menținerea alinierii corecte a roților. Această aliniere esențială pentru siguranța și manevrabilitatea echipamentului. Iar capetele de bară asigură o legătură solidă și flexibilă între sistemul de direcție și roți, menținând unghiurile corecte de aliniere.

Capetele de bară văzute prin diferite oglinzi

Poate că subtitlul vi se va părea ușor excentric, însă are sens. El vrea să spună că aceste capete de bară sunt de mai multe feluri și că diferă în funcție de mărimea, categoria și industria pentru care au fost concepute utilajele în care au fost montate. Există, așadar, mai multe tipuri de capete de bara utilizate în gama de utilaje destinate agriculturii sau construcțiilor, cum ar fi:

Capete de bara cu articulație sferică (ball joint)

Sunt utilizate în multe aplicații agricole și de construcții pentru că permit mișcările rotative în mai multe direcții. Ele sunt esențiale pentru controlul direcției și pentru a permite roților să se miște în mod eficient pe terenuri variate.

Capete de bara cu articulație cilindrică (cylindrical joint)

Acestea sunt proiectate pentru a oferi o conexiune robustă și fiabilă între componentele sistemului de direcție sau suspensie. Ele sunt adesea utilizate în aplicații de încărcare grea, cum ar fi utilajele de construcții și echipamentele agricole.

Capete de bara cu unghi (angle joint)

Permit ajustări ale unghiului de direcție sau ale unghiului de înclinare la anumite componente ale vehiculului. Sunt folosite în aplicații în care este necesară o flexibilitate suplimentară pentru a adapta vehiculul la diferite condiții de lucru.

Capete de bara cu cot (tie rod end)

Sunt dedicate controlului direcției și transmiterii mișcării de la bara de direcție la roți. Ele sunt utilizate într-o varietate de echipamente agricole și de construcții pentru a asigura o direcție precisă și fiabilă.

Capete de bara cu pivot (sway bar end link)

Aceste capete de bara sunt utilizate pentru a conecta bara antiruliu (sway bar) la alte componente ale suspensiei. Ele sunt esențiale pentru menținerea stabilității vehiculului în timpul operațiilor de lucru sau de transport pe teren variat.

Desigur, acestea sunt doar câteva exemple de capete de bara utilizate în construcția utilajelor agricole și de construcții. Varietatea lor poate fi mai mare, în funcție de specificațiile și cerințele fiecărui tip de vehicul sau echipament.

Care sunt simptomele defecțiunilor la sistemul de direcție și capul de bară

Atunci când fie capetele de bară, fie alte componente ale sistemului de direcție sunt defecte sau uzate, există diverse semnale pe care vehiculul le lansează. Acestea pot fi ușor depistate. Este important să fii atent la aceste manifestări și să iei măsuri imediate, pentru a remedia orice problemă cu direcția. Iată câteva dintre semnele care îți arată că ai probleme cu direcția mașinii din cauza capetelor de bară: 

 • vibrații neobișnuite – pot apărea chiar în timp ce conduci pe o suprafață relativ netedă și acest lucru poate indica fie echilibrarea necorespunzătoare a roților, fie piese uzate.
 • volan greu de manevrat – dacă observi că trebuie să depui un efort mai mare decât de obicei pentru a întoarce volanul, aceasta poate indica uzura capetelor de bară.
 • zgomote neobișnuite – scârțâiturile, zgomotele de lovire la manevrarea volanului sau provenind de la roți pot semnala fie uzura, fie deteriorarea capetelor de bară.
 • instabilitate în timpul condusului – dacă utilajul pare să fie mai greu de controlat sau prezintă tendința de a derapa într-o direcție în timpul condusului, acest lucru poate indica o problemă cu alinierea roților sau cu suspensia. Neapărat trebuie verificat capul de bară.
 • direcție asimetrică – în cazul în care observi că volanul nu are poziția corectă atunci când mergi în linie dreaptă, acesta poate fi un semn clar că alinierea roților este dezechilibrată. Sau că există alte probleme legate de direcție.
 • fluctuații în stabilitatea la viteze mari – o mașină instabilă sau greu de controlat la viteze mai mari poate avea probleme cu direcția.
 • uzura neuniformă a benzii de rulare a pneurilor – dacă observi că anumite zone ale pneurilor se uzează mai rapid decât altele, acest lucru poate indica o problemă cu alinierea sau echilibrul roților, ambele fiind strâns legate de sistemul de direcție.

Cum se pot remedia defecțiunile la capetele de bară sau la alte elemente

Sunt câteva lucruri pe care orice mecanic priceput le face sau le poate face atunci când se confruntă cu probleme de direcție, în general. Și cu probleme legate de capetele de bară, în special. Am colectat pentru tine cele mai sigure și cunoscute măsuri ce trebuie luate într-un asemenea incident mecanic. 

Când capetele de bară prezintă uzură excesivă, joc sau alte semne de deteriorare, este recomandat să le înlocuiești la un service autorizat. De obicei, capetele de bară sunt disponibile ca piese separate și pot fi înlocuite relativ ușor.

Uneori, problemele la capetele de bară pot fi cauzate de alte componente ale sistemului de suspensie sau direcție. Spre exemplu, de brațele oscilante, bucșe, bieletele de direcție etc. Asigură-te că verifici și aceste componente și înlocuiește-le, dacă este necesar.

După înlocuirea capetelor de bară, este important să efectuezi o aliniere a direcției. Aceasta ajută la asigurarea că roțile sunt poziționate corect. De asemenea, se previne uzura neuniformă a anvelopelor și se menține stabilitatea direcției.

Atunci când efectuezi înlocuiri, asigură-te că folosești piese de calitate echivalentă sau mai bună decât cele originale. Alegerea unor piese de calitate scăzută poate duce la o durată de viață mai scurtă a componentelor și la apariția mai frecventă a defecțiunilor.

Pentru a preveni problemele, este important să efectuezi verificări periodice ale sistemului de suspensie și direcție. Întreținerea regulată poate ajuta la depistarea timpurie a uzurii sau a problemelor minore. Eviți astfel deteriorările mai grave și mai costisitoare.

Acum că ai aflat ce sunt capetele de bara, să concluzionăm…

Deși par piese fără prea mare importanță, capetele de bară sunt piese cu o destinație specifică și specială în arhitectura funcțională a sistemului de direcție al utilajelor pe care le exploatezi. Pentru a evita evenimentele neplăcute din trafic, pe șantier sau pe câmp, verificările periodice sau lucrările de înlocuire a acestor piese trebuie făcute în service-uri autorizate. Astfel, vei putea conduce în siguranță, la adăpost de orice întâmplare nedorită.

Desigur, problemele variază de la cap de bară la cap de bară, de la utilaj la utilaj. De aceea, suntem într-un permanent efort de îmbunătățire a calității activității noastre. Suntem mereu bucuroși să aflăm cum putem să asigurăm un serviciu tot mai bun fiecărui antreprenor care a descoperit magazinul nostru online. Ne găsești fie la telefon, fie pe e-mail. Și te asigurăm că nu vei rămâne fără răspuns! Avem specialiști unul și unul gata să îți ofere, de fiecare dată, consultanță tehnică gratuită! Ei îți vor spune mult mai multe despre ce sunt capetele de bara și de ce sunt indispensabile sistemului de direcție. Apelează-i cu încredere!